Skjulte / inddækkede tagrender
 
 
Jeg fik ikke lige et billede af hvordan det så ud fra start af, men her er jeg kun lige startet, og man kan vist godt se at det har været ligesom til venstre i billedet - altså med tagrenderne helt dækket til. (Gå til næste billede)
#########
 
Her er jeg gået lidt tættere på med kameraet og man kan her se hvorfor skjulte / inddækkede tagrender ikke er så godt for huset. Der er *fuld* af blade bag inddækningen og i regnvejr bliver de våde og ligger derfor og skaber råd. Eftersom der næsten ingen udluftning er bag inddækningen så forbliver der vådt derinde meget længe efter at det har regnet. I f.eks. efteråret når der faktisk slet ikke at blive tørt derinde. (Gå til næste billede)
#########
 
Sternbrædderne sidder forholdsvis godt fast. De er både sat op med vinkel- beslag og med lange søm ind i tværbrædderne. Vinkelbeslagene kunne nåes oppefra. Jeg kunne banke en skruetrækker ind mellem sternbrædde og vinkelbeslag og på den måde vriste beslagene løs. De store søm der var slået ind i tværbrædderne var kun til at få ud ved at kradse lidt i træet rundt om sømhovederne og så få fat med en knibtang. (Gå til næste billede)
#########
 
Det gik forholdsvis nemt at få sternbrædderne af. Der er kun gået ca. 3 kvarter fra jeg startede. Jeg brugte en løvsuger til at få alle bladene ud uden at de bagefter lå og blæste rundt i haven. (Gå til næste billede)
#########
 
Underbrædderne var profilbrædder med fer og not. Det betyder at man skal passe på at tage dem ned uden at brække fer'en af. Underbrædderne skal genbruges (efter at de er blevet malet om). Sternbrædderne skal ikke genbruges.
Her ser man hvordan inddækningen er bygget op inde bag stern- og underbrædder. Ledningen kommer inde fra udestuen. Jeg tror at den har været tiltænkt indbygget lys i underbrædderne, men det er så ikke blevet færdiggjort.
(Gå til næste billede)
#########
 
Tagrenden skulle af for at jeg kunne få plads til at komme til at arbejde videre på "nedrivningen". Tagrenden er en plastmo grå plast-tagrende (en nr. 10 = 100mm tagrende). Den skal skiftes men ikke lige i første omgang. Rendejernene skal genbruges. (Gå til næste billede)
#########
 
De fremtidige sternbrædder skal sidde direkte på spær-enderne, så nu er der ikke længere plads til de lange tværbrædder. De bliver savet af med en stiksav helt inde ved spærret. De skal ikke helt fjernes da der også fremtidigt skal være underbrædder. (Gå til næste billede)
#########
 
Alt er nu klar til "genopbygning". Alle tværbrædder er tilskåret og ved begge ender af tagrenden er endestern-brædderne også blevet tilpasset. Det er her ca. 4 timer siden jeg startede så det er gået forholdsvis hurtigt (og smertefrit). (Gå til næste billede)
#########
 
Jeg har malet underbrædderne og lavet udluftning ved at lave nogle huller i brædderne. Hullerne er dækket af hønsenet på indersiden så der ikke kravler mus eller fugle ind. På billedet er jeg ca. halvvejs. Jeg har monteret brædderne i den "svære" ende hvor nedløbet er. De underbrædder der originalt var skåret til nedløbet kunne ikke genbruges da den inderste række underbrædder tidligere var lavet som kun et halvt brædde. Det var lavet sådan for at få det til at passe med at inddækningen kun lige præcis dækkede tagrenden. Nu skal det laves sådan at underbrædderne dækker op til spærenderne og det passer heldigvis lige præcis med 4 hele brædder i bredden. (Gå til næste billede)
#########
 
Det passede heldigvis med 4 hele brædder i bredden. Som det ses på billedet (som er lidt overbelyst), så flugter spærendernes flade meget godt med yderkanten på underbeklædningen. Det passer dermed godt til at sternbrædderne skal slåes fast på spærenderne. (Gå til næste billede)
#########
 
Jeg troede at jeg kunne sætte sternbrædder op i eet samlet stykke, men det blev simpelthen for tungt at håndtere. Jeg har skruet sømplader passende steder bagpå de to sternbrædder således at det ikke kun er fer/not der holder det sammen. Det gjorde det også letter at sætte det op. Det er lidt skævt på billedet, men jeg har også kun sat det op med en enkelt skrue. Jeg justerede på plads lidt efter billedet blev taget. (Gå til næste billede)
#########
 
Det er ikke altid lige nemt at skulle klare sig med kun 2 hænder. Der er mange tilfælde hvor det ville hjælpe at være 2 til jobbet - en til at holde og en til at skrue. Det kan dog klares alligevel - her har jeg skaffet mig en ekstra hånd ved at hæfte den ene ende af sternen med en skrue som kun er skruet halvt i. (Gå til næste billede)
#########
 
Så blev jeg færdig ! Jeg vil tro at jeg har brugt ca. 20 timer på arbejdet. Der har været rigtig meget "tilpasning" som har taget en masse tid. Jeg har også fra tid til anden manglet et eller andet som jeg så skulle kompensere for (manglende værktøj eller materialer). Den del her er under 1/4 af huset, så der er langt igen. Nu ved jeg dog lidt mere om hvad jeg skal gøre, så næste omgang skulle gerne gå smertefrit.
#########